Corona hospital

מיפוי, מידול תלת ממדי והקשר לוירוס קורונה


בתחילת 2020 העולם כולו עסק בדבר אחד בלבד, בנגיף הקורונה. ההתמודדות עם הוירוס העולמי דרש יכולת להסתגל מהר, לפעול מהר ולקבל החלטות נכונות, מהירות ומבוססות ידע. כחלק מהערכות המדינה להתמודדות עם המשבר הוקמו במהלך חירום ובזמן שיא מחלקות לאשפוז מטופלי קורונה בכמה בתי חולים. חברת אלקטרה, הקבלן המתכנן והמבצע של שתייים מן המחלקות האלה, פנתה אלינו בבקשה לסייע במיפוי תלת ממדי ומידול תלת ממדי מלאים של שתי קומות חניון בבית החולים על מנת לאפשר למתכנני ומקימי הפרויקט לפעול מתוך מידע הנדסי גיאומטרי אמין ומלא. שמחנו להענות לאתגר

תוצרים מודל 3D, צפיין פנורמות, ממשק ניהול

במרבית בתי החולים בארץ מוגדרים אזורים שבעת חירום יוסבו לאגפי אשפוז או טיפול. ביום יום הרגיל האזורים הללו משמשים לרוב כחניונים. אלו מרחבים פתוחים יחסית אך בעלי תשתית בסיסית מספקת של מערכות כגון ניקוז, מיזוג אוויר, ביוב וכדומה שאליה ניתן להתחבר עם המערכות החיוניות הדרושות להפעלת מחלקת אשפוז. באופן טבעי וכפי שקורה שמרבית האתרים בכזה סדר גודל לא היו בנמצא תוכניות אדריכליות אמינות המייצגות את המצב הקיים ושעליהן ניתן להתבסס בתכנון הפרויקט. גורם נוסף שהיקשה באופן ניכר היה לוח הזמנים. מתכנני ומקימי אגף החירום נדרשו לעשות זאת בלוחות זמנים קשיחים וקשוחים וכאשר אין בידי המתכנן די מידע גיאומטרי, הנדסי/תכנוני לגבי החלל ובעיקר, המערכות הקיימות בו, הדבר הופך קשה שבעתיים .

שטח שתי הקומות בהן הוקם האגף היה כ 6,000 מ"ר. האזור מאופיין בריבוי צנרת ומערכות, רובה צמודת קיר וצפופה.

סרקנו בסריקת לייזר תלת ממדית את שתי הקומות במקביל ובאמצעות שני מכשירי Leica RTC 360. בנוסף לסריקה בוצעו על ידי הסורק תמונות הנדסית פנורמיות בכל אחת מעמדות הסריקה על מנת להעביר ללקוח במהירות האפשרית ובאופן כמעט מיידי לאחר הסריקה מידע הנדסי ויזואלי ראשוני (על כך בהמשך המאמר).

לפני תחילת המיפוי בסריקת לייזר תלת ממדית, צוותי ה Reality Capture המנוסים שלנו ביצעו סיור זריז באתר על מנת לתכנן באופן נכון את עמדות הסריקה כך שייאסף כל המידע ההנדסי גיאומטרי באופן המרחבי הנכון והחסכוני ביותר מבחינת נפח מידע וזמני עבודה. סה"כ בוצעו כ- 400 עמדות סריקה בצפיפות גבוהה ונאספו כ 500GB של Data הנדסי וויזואלי.

מאחר וכמות ה Data הייתה רבה מאוד ועל מנת לעמוד בלוחות הזמנים, עיבוד החומר הגולמי נעשה במהלך הלילה על שלושה מחשבים חזקים על מנת שניתן יהיה כבר למחרת הסריקה להתחיל להפוך את "ענן הנקודות" לכדי מודל תלת ממדי.

לאור מורכבות הפרויקט הוגדרו שלוש נקודות ציון לאורכו מבחינת עבודת המיפוי על מנת לאפשר רצף עבודה ועבודה במקביל של הקבלן המבצע מצד אחד ושל צוותי המודדים והסורקים שלנו, מצד שני:

1. באופן מיידי וראשוני לאחר הסריקה- מסירת מערך של תמונות פנורמיות הנדסיות שמשמשות ה"עיניים בשטח" של המתכננים. המערך, MJS, הוא צפיין שזמין על כל מכשיר שמחובר לאינטרנט שמאפשר תנועה ומעבר בין תמונות פנורמיות הנדסיות מן האתר. על גבי התמונות ניתן לבצע מדידות, להוסיף הערות ולנוע באתר. בשלב זה, מבחינת המתכננים והקבלנים בשטח מדובר בכלי ראשון במעלה שמאפשר להכיר את האתר ול"היות" בו גם מרחוק. בשלב מאוחר יותר ולאחר סיום הפרויקט ניתן לבצע סריקת לייזר נוספת של האתר על מנת למפות את מצבו הסופי (AS BUILT). כעת יכול המערך הזה לשמש כתיק מבנה דיגיטלי שמאפשר לאנשי בית החולים (תפעול, הנדסה, אחזקה וכו') לנהל את כל המבנה הפעיל תוך מימשוק לתיק המבנה ולכל המידע הגיאומטרי והלא גיאומטרי שלו.

2. מסירת מודל אדריכלות- השלב הבא היה מסירת מודל Revit תלת ממדי של כל האדריכלות והבינוי בשתי הקומות. קירות, עמודים, קורות, כל הבינוי הקבוע כמו גם חלק מן הבינוי הלא קבוע כגון פסי האטה, עמודי הפרדה בין נתיבים וכו'. כמובן, המודל נבנה באופן מדויק מתוך "ענן הנקודות" שנאסף בשטח על ידי סורקי הלייזר. בידי המזמין היו תוכניות אדריכליות דו ממדיות שעל בסיסן הוא החל לבצע תכנון ראשוני עד קבלת המודל. מיד עם קבלת המודל החל המזמין לתכנן באופן בלעדי על גבי המודל שנחשב למקור המידע הגאומטרי הנדסי האמין ביותר בפרויקט. בסיום התכנון והביצוע יהיה בידי המזמין מודל תלת ממדי מלא של הנכס כולו

3. מסירת מודל מערכות- בשלב האחרון הושלם גם מודל המערכות. המודל כולו נבנה במתודולוגיית BIM כך שכל המערכות מודלו עם התייחסות לתפקידן ולא רק למיקומן וצורתן הגאומטרית.

עדכון אוגוסט 2020- בימים אלה הסתיים המיפוי החוזר בסריקת לייזר תלת ממדית של המתחם כולו לאחר מסירתו לידי בית החולים. המודל התלת ממדי יעודכן בהתאם לביצוע. במקביל אנו בונים תיק מתקן דיגיטלי. תיק המתקן הדיגיטלי הוא מוצר ייחודי לנו אשר מבוסס הן על המודל התלת ממדי והן מערך ניהול מבוסס תמונות הנדסיות פנורמיות של המתקן. תיק המתקן יימסר דיגיטלית ללקוח וישמש אותו לניהול, אחזקה ותפעול שוטפים של המבנה.

רוצים לשמוע עוד? אנחנו ב etai.o@mabat3d.com או בטלפון 050-3376670

 

arrow
חזרה למעלה

תפריט נגישות